Новини

Училище Монтесори - част от проекта "Антарктика роботикс академи"

   Високо технологичният българо-португалски проект „Антарктика Роботикс Академи“, целящ стотици деца да опознаят Ледения континент, без да напускат България, стартира през 2018 година, когато двама от неговите създатели – писателката и физичка Людмила Филипова, представител на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и португалският учен, астро-физикът Нуно Пирейра от университета вБежа - поемат към Антарктида заедно с групата от двадесет и шестата Българска антарктическа експедиция.
Проектът е единствен по рода си в световен мащаб и е подкрепен от Българския антарктически институт, благодарение на което се реализира на територията на Българската антарктическа база. Екипът на проекта отнесе на ледения континент 8 робота, дарени от компания Makeblock. 
Осемте робота и три Arduino платки със сензори, занесени на Антарктика, приключиха успешно своята изследователска мисия. Те бяха сглобени от двамата му ръководители и пуснати да събират данни. Машините са снабдени със сензори, чрез които измерват температура, налягане, влажност, слънчева радиация, височина и локационни данни.

   Наред с това екипът направи 3D документален филм, който чрез очила за виртуална реалност ще пренася зрителите директно на ледения континент. 
Целта на „Антарктика Роботикс Академи“ и на партньора им - компания „Роботика“ - е да се подпомогне обучението на учители от български училища, и да се осигури възможност да осъществяват физични измервания и проучвания на Антарктида, без да напускат границите на родината.

   След завръщането от експедицията, цялата апаратура бе дарена на четири пилотно избрани български училища: „Св. Георги“, 1-во СУ„Пенчо Славейков“ , 49 ОУ „Бенито Хуарес“ , ЧНУ „Д-р Мария Монтесори” – Бургас, както и на 2 португалски училища. Вижте снимки от връчването на робота...

 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2751710491776961&set=pcb.2751714578443219&type=3&theater

Назад